سنسور مجاورتی و یا به عبارت دیگر پراکسیمیتی سنسور (Proximity Sensor)  که سوئیچ پراکسیمیتی هم نامیده می شود، جهت تشخیص اشیا در نزدیکی سنسور، بدون تماس فیزیکی با آنها کاربرد دارد. شی در حال حس شدن اغلب به عنوان هدف سنسور(Sensor Target) شناخته می‌شود. هدف‌های مختلف نیاز به سنسورهای مختلفی دارند. به عنوان مثال برای یک هدف پلاستیکی یک سنسور خازنی یا فوتوالکتریک می‌تواند مناسب باشد. برای اهداف فلزی از سنسورهای القایی استفاده می‌شود. در واقع نحوه کار سنسور مجاورتی شامل موارد زیر می باشد:

  • ایجاد میدان، پرتو الکترومغناطیسی (مثل مادون قرمز یا هر پرتو نوری)، پالس صوتی
  • انتشار و تابش سیگنال به سمت اجسام
  • برخورد سیگنال به جسم هدف و ایجاد تغییر در سیگنال
  • دریافت سیگنال بازگشتی ناشی از برخورد پرتو
  • بررسی و محاسبه تغییرات در میدان یا سیگنال بازگشتی
  • تشخیص اهداف با توجه به ساختار و نوع سنسور

معمولاً یک سنسور مجاورتی یک میدان الکترومغناطیسی یا یک پرتو (گاهی اوقات مادون قرمز) می فرستد و سپس به دنبال تغییرات در میدان یا سیگنال بازگشتی می گردد. اساساً اگر یک شی وجود داشته باشد، سیگنال بازگشت متفاوت از زمانی است که چیزی شناسایی نشده باشد.

این مقاله صرفا جهت افزایش اطلاعات در زمینه سنسور مجاورتی می باشد، برای اطلاع از قیمت و خرید محصول با مراجعه به فروشگاه الکتروملل می‌توانید با فیلترهای هوشمند کالای مورد نظر خود را بر اساس ویژگی‌های دلخواه انتخاب کنید و از راهنمایی مشاوران متخصص در این زمینه استفاده کنید.

انواع مختلفی از سنسورهای مجاورتی وجود دارد برخی از معیارهای انتخاب متداول عبارتند از: فاصله سنجش سنسور مجاورتی، اندازه و شکل سنسور مجاورتی، فرکانس سوئیچینگ، نوع خروجی، انواع سرتخت و سربلند، رتبه بندی های زیست محیطی، انواع اتصال 

همچنین سنسور های مجاورتی برای موارد زیر کاربرد دارند:

  • در بعضی از اتومبیل‌ها برای تشخیص فاصله اتومبیل با اشیاء هنگام پارک کردن از سنسور های مجاورتی استفاده می‌کنند.
  • سیستم گرما زمین برای تشخیص مجاورت به زمین در سیستم‌های امنیتی هوانوردی.
  • اندازه‌گیری موقعیت و لرزش میل لنگ‌های چرخشی در ماشین ها.
  • تشخیص پارگی صفحات در سیستم‌هایی که دارای صفحه هستند.
  • توپخانه‌های ضد موشک
  • تلفن‌های همراه
  • ترن‌های هوایی

 

سنسور مجاورتی
موارد استفاده پراکسیمیتی سنسور

۱.فاصله سنجش سنسور مجاورتی

سنسورهای مجاورتی در سه فاصله سنسور  اصلی وجود دارند: فاصله استاندارد، گسترش یافته و سه فاصله، اما سایز بدنه سنسور و نوع فلاش نیز بر فاصله تشخیص آن تأثیر زیادی دارد. در بسیاری از کاربردها، ممکن است امکان نصب سنسور نزدیک به جسم حس شده وجود نداشته باشد. در این موارد، سنسور با فاصله‌تشخیص طولانی‌تری مورد نیاز است. به عنوان مثال برای تشخیص در محیط های در معرض دمای بالا از سنسورهای با فاصله تشخیص بیشتر و گران‌تر با دمای بالا مورد نیاز است. اگر سنسور خیلی نزدیک به منبع دمای داغ قرار گیرد، سنسور به تعمیر و نگهداری بیشتری نیاز دارد یا سریعتر از کار می افتد. نصب سنسور دورتر از ناحیه تشخیص ممکن است گرمایش سنسور را کاهش دهد که ممکن است عمر سنسور را افزایش دهد.
فاصله تشخیص سنسور مجاورتی
فاصله سنجش سنسور مجاورتی

۲.اندازه و شکل سنسور مجاورتی

سنسور های مجاورتی در اندازه‌ها و شکل‌های مختلف، از استوانه‌های کوچک ۳ یا ۴ میلی‌متری تا ۳۰ میلی‌متری و در بسیاری از فاکتورهای مستطیلی موجود هستند.

 

سنسور مجاورتی اندازه و شکل
اندازه و شکل سنسور مجاورتی

 

۳.فرکانس سوئیچینگ

مدار داخلی یک پروکس همیشه دارای یک فرکانس سوئیچینگ است، این می تواند به این معنا باشد که سنسور چند بار منطقه هدف را برای یک شی بررسی می کند. اگر نیاز به تشخیص اجسام متحرک با سرعت بسیار بالا دارید، ممکن است مجبور باشید به فرکانس سوئیچینگ توجه کنید. اکثر سنسورها برای انجام عملیات معمول به اندازه کافی سریع هستند.

۴.نوع خروجی

نوع خروجی مورد نیاز باید تعیین شود (یعنی NPN، PNP یا آنالوگ). اکثر محصولات PLC خروجی NPN، PNP را می پذیرند. در صورت اتصال به یک رله حالت جامد، یک خروجی PNP مورد نیاز است. نیاز به خروجی آنالوگ توسط برنامه تعیین می شود. سنسورهایی با خروجی آنالوگ سیگنال خروجی تقریباً متناسب با فاصله هدف تولید می کنند.

۵.انواع سرتخت و سربلند

shielded به معنی سرتخت است یعنی قسمت حساس سنسور هم سطح با قسمت فلزی می باشد و زمانی خروجی سنسور فعال می شود که قطعه مستقیم روبروی سنسور قرار گیرد.Unshielded یعنی قسمت حساس سنسور خارج از پوسته فلزی است و زمانی خروجی سنسور فعال می شود که قطعه فلز در مجاورت و یا روبروی سنسور قرار گیرد.

انواع سرتخت و سربلند
انواع سرتخت و سربلند – انواع سنسور مجاورتی

۶.رتبه بندی های زیست محیطی

تمام سنسورهای مجاورتی از عوامل محیطی مانند رطوبت و زباله محافظت عالی می کنند. رتبه‌بندی‌های حفاظت از ورود (IP) توسط IEC ایجاد می‌شوند و حفاظت ارائه‌شده توسط دستگاه‌های الکتریکی و محفظه‌های آن‌ها را تعریف می‌کنند. رتبه بندی IP IP65 یا بالاتر برای سنسورهای مجاورتی بسیار رایج است. مدل‌هایی جهت استفاده در شرایط کار سخت نیز در دسترس هستند و می‌توانند دارای رتبه‌بندی بالای IP69K باشند. IP69K اغلب در صنایع غذایی و آشامیدنی مورد نیاز است، جایی که سنسورها باید در برابر روش های تمیز کردن “شستشو”، اغلب در مقابل مواد شیمیایی خشن مقاومت کنند.

۷.انواع اتصال سنسور مجاورتی

سنسورهای مجاورتی معمولاً با کابل “axial” متصل یا قطع سریع (Q/D) ارائه می شوند. هر دو نوع اتصال درجه بالایی از حفاظت از نفوذ معمولاً IP65 یا بالاتر را ارائه می دهند.

برای اطلاعات بیشتر در مورد سنسور القایی و انواع سنسور به لینک های زیر مراجعه کنید:

انواع سنسور ها و کاربرد آن ها

مشخصات سنسور القایی و بررسی ویژگی های ظاهری آن

سنسور القایی چیست و چگونه کار می‌کند؟

سنسور نوری

امیدواریم مقاله سنسور مجاورتی برای شما مفید باشد، درصورتی که تمایل به تبادل اطلاعات و یا تبادل تجربیات خود با دیگران در این زمینه دارید، با گذاشتن دیدگاه خود ما را بهره مند سازید.

دیدگاه در رابطه با “۷ ویژگی مهم سنسور مجاورتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *