توربین بادی به توربینی گفته میشود که برای تبدیل انرژی جنبشی باد به انرژی مکانیکی به کار میرود که توان بادی نام دارد. توربینهای بادی در دو نوع با محور افقی و با محور عمودی ساخته میشوند.
توربین بادی و اجزای آن
توربین های بادی برپایه نیروی درگ مانند یک بادبان باز عمل می کنند و نیروی باد سطح مورد نظر را جلو می برد. اولین توربینهای بادی که در ایران باستان مورد استفاده قرار می گرفت با این رویکرد کار می کردند.
توربینهای بادی کوچک برای کاربردهایی مانند شارژکردن باتریها یا توان کمکی در قایقهای بادبانی مورد استفاده قرار میگیرند، در حالی که توربینهای بادی بزرگتر با چرخاندن ژنراتور، و تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی، به عنوان یک منبع تولید انرژی الکتریکی بهشمار میروند. انواع دیگری از توربینهای بادی وجود دارد که برای پمپ کردن آب استفاده میشود که به آن پمپ بادی میگویند یا برای آسیاب گندم به کار میرود که آسیاب بادی نام دارد و موارد دیگری که هر کدام نام خاص خودشان را دارند.
اگرچه طراحی های مختلفی برای توربین بادی موجود می باشد ولی به طور عمده به دو دسته کلی بر اساس جهت محور چرخش تقسیم بندی می شوند:
محور افقی: (Horizontal Axis Wind Turbines(HAWTS که نوع رایج آن می باشد.
محور عمودی: (Vertical Axis Wind Turbines(VAWTS
توربین بادی چگونه کار میکند؟
تیغه یا پرهی توربین بادی مانند بال هواپیما کار میکند. همانطور که هوا از هر دو طرف پره عبور میکند، شکل پره باعث میشود که فشار هوا در دو طرف پره نامتوازن شود و همین باعث چرخیدن پرهها به دورِ روتور توربین میشود. در بالای توربینهای بادی، یک بادنما و بادسنج قرار میگیرد که به کامپیوتری متصل است و توربین بر اساس اطلاعات بادنما، جهت خود را به سوی باد عوض میکند.
پرهها به یک روتور متصل شدهاند که در هر دقیقه در حدود ۱۸ بار میچرخد، اما این میزان دور، بهاندازهای نیست که برای تولید برق کافی باشد. بنابراین، شفت اصلی یک سری چرخدندهها را میچرخاند که میزان دور در دقیقه را به حدود ۱۸۰۰ افزایش میدهد و در این سرعت است که ژنراتور میتواند شروع به تولید برق کند. معمولا هر چه توربینهای بادی بزرگتر باشند یا در ارتفاعات بالاتری قرار گرفته باشند، توان بالاتری دارند.